.


.


Tuesday, October 12, 2010

Hikmat Ayat Kursi

Dalam sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah SAW tidak akan masuk rumah sehinggalah Baginda mendengar jawapan salam daripada isterinya. Di saat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.

Antara hikmat ayat Al-Kursi mengikut hadis-hadis:
  • Barangsiapa membacanya, apabila terbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang malaikat memeliharanya hingga subuh..
  • Barangsiapa membacanya di akhir setiap solat fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain..
  • Barangsiapa membacanya di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barangsiapa membacanya ketika tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli-ahli rumah di sekitarnya..
  • Barangsiapa membacanya di akhir tiap2 solat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan org yg benar, pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat..
  • Barangsiapa membacanya sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya..
  • Barangsiapa membacanya di akhir solat, Allah SWT akn mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid..
  • Barangsiapa membacanya ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya..
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah SAW bersabda, "Sampaikanlah pesanku walaupun satu ayat...."

No comments:

Post a Comment